torsdag 4 september 2008

Mitt nya gjuta projekt

Igår satt jag hela förmiddagen och försökte få till en pumpa med hönsnät och tidningspapper. Många gånger är man verkligen efterklok :o) Satt och formade en pumpa förhand vilket inte var det lättaste, tog evigheter, men det som tog tid var att fylla eländet. Det tog mig ca 4 timmar. Fattar inte varför jag gjorde den så stor. När jag äntligen var färdig kom jag helt plötsligt på min granne. Vad tusan har jag min hjärna till kan man ju undra. Saken är den att min granne är en stor pumpa odlare och han har ju tusentals med pumpor liggandes tvärs över gatan som jag kunde ha använt för att forma hönsnätet. Jaja nu hade jag ju redan gjort en form och om den nu blir bra tänker jag smita över och låna några för att forma efter dom.

Sedan så var det det där med orange mosaik. På eftermiddagen åkte jag runt här på Öland och inne i Kalmar och inte fasiken fanns det orange mosaik någonstans. Nej dom var tvungna att beställa från Italien och skulle komma hem om typ 1 månad. Det är så dags då. Ska ju ha min pumpa klar till skördefesten ju. Hobbybutiken i Kalmar hade bara 2 förpackningar och det räcker inte långt :o( Till slut kom jag på att Leksaksmagasinet säljer panduro saker och dom kunde beställa hem åt mig så på fredag nästa vecka har jag dom hemma förhoppningsvis. Men jag kan ju iallafall börja gjuta den nu.

Så här blev formen

Så här är det tänkt att det ska se ut när det blir färdigt. Bilden är från Malena Skotes bok Mosaik för hem och trädgård

Ha en skön dag
Ciao Annika

11 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan!
Ska bli intressant att se hur det fungerar med den formen för gjutningen, för visst ska du ha betong till den?. Ha det gott, Karina.

karinastradgardsblogg.se

Annika sa...

Hej Karina

Yes först slänger jag på lite finbetong och när det är klart ska det på klinkerfix, sedan mosaiken om jag nu kommer hitta tillräckligt av den och till slut klinkerfogmassan. Just klinkerfix och fog ska tydligen vara frosttålig och glasmosaiken också så man kan ha den ute även när det blir vinter. Kommer fota den under arbetets gång så ni får se om det kommer funka. Tänkte göra några små också men dom målar jag orange istället eftersom det är så svårt att få tag på mosaiken. Det tar tyvärr nästan 1 månad för att få hem den och Skördefesten är ju redan den 25 den här månaden.
Ha det så bra.
Ciao Annika

karina sa...

Hejsan!

Jag finns i Lindby, mellan Räpplinge och Gärdslösa och har du vägarna förbi, sväng ín.

Karina Mellqvist, Lindbytallgatan 5

Ha det gott, Karina.

http://asas.tradgardsblogg.se/ sa...

Men så fina saker du gjutit- hur får du den röda vackra färgen???? Visst är det väl kul o trixa även om man kan bli lätt trött som jag förstår du blev på pumpan... men säkert blir den fin! Kommer att länka till dig! / kram åsa

Annika sa...

Hej Åsa

Det är vanlig rödfyrsskiffer (Alunskiffer) pigment som man kan plocka på Södra Brukets strand här på Öland. Det finns även senapsgult, vitt och svart. Jag blandade det direkt i betongblandaren och det funkade ju alldeles utmärkt att göra det. Idag ska jag börja gjuta pumpan och imorgon ska jag testa att använda det senapsgula pigmentet. Ha det så bra.
Ciao Annika

Lotta sa...

Men vad du är händig med dina fingarar! Tillverkar mallar och dyl. Skall bli mycket roligt att se hur resultatet blir!! Och så läser jag de andras kommentarer och det där med rött pulver..... som finns att hämta... Kanske Åsa är sugen på en tripp till Öland? Så synd att man måste jobba?!! Skulle hellre vilja vara ledig, åka runt och hälsa på alla trevliga bloggare som finns! Lycka till med din pumpa, 8`)

Annika sa...

Tack så mycket Lotta.
Tänkte gå ut och sätta igång och gjuta nu. Ska bara förbereda några formar först vilket alltid tar upp en massa tråkig tid :o) Tänk om man kunde ha en assistent som gjorde allt för och efterarbete :o) vore inte fel det. Men ibland kan det vara roligt oxå men absolut inte att rengöra dom efteråt. Så du och Åsa kan ju komma över och fixa det tråkiga åt mig. Skojar bara. Det vore trevligt om ni kom över för några dagars gjutning och fotograferande. Är bara att höra av sig så kan vi säkert få ihop det någon gång.
Ha en skön dag i solen.
Ciao Annika

Anonym sa...

Hejsan!
Typiskt mig och förklara mig bra "ler". Jag menar om du ändå är på väg uppåt så är jag oftas hemma vardagar så du är välkommen. Tar alltid för givet att alla har körkort utom jag, annars kan vi träffas efter samtal. Ha det gott, Karina.

karinastradgardsblogg.se

Monica sa...

Den där pumpan ser ju intressant ut...Blir nog fantastiskt med den oranga mosaiken!!
Jag vill oxå ha en pumpa i betong, men jag har funderat på att göra en form i gips, och använda en riktig pumpa....Om den jag gjort av ett hjärta blir bra i slutänden så tänker jag försöka med den varianten :)
Lycka till med din....
Tjingeling
Monica

http://asas.tradgardsblogg.se/ sa...

Hmm kan man plocka färg- borde jag verkligen åka till dig! jag skulle vilja ha det röda..=) /kram åsa

http://asas.tradgardsblogg.se/ sa...

Nu har jag snurrat runt i din blogg och hjälp vad mycket ni gjutit och vad mycket fint- jag som knappt gjutit något i sommar! Jag måste nog ta mig i kragen! =) Och vackra bilder du tagit -var inne på din fotoblogg! Härliga bilder på Etna- mäktigt! / kram åsa