tisdag 5 maj 2009

Våren fortsätter att rusa i hundraåttio och jag hinner knappt med

Hej alla goa trevliga bloggare

Som några utav er säkert har märkt har jag inte varit aktiv på några veckor här på bloggen. Detta är på grund av min lathet i höstas (Gjöt i betong dagarna i ända istället pga. Malena Skotes bok "Betong som hobby" :o) istället för att ta hand om trädgården och det får jag sota för nu eftersom alla jäkla lönnlöv å annat är kvar från i höstas)och det sommarliknande vädret vi har haft de senaste veckorna har ju inte gjort saken bättre. Man får ju liksom passa på när man kan vara ute och jobba och dessutom i BIKINI :o) Det är inte illa det för att ha varit april :o)

Det har grävts nya rabatter, räfsats, klippts rosor (alldeles försent men dock gjort), Såtts fröer både inne och direkt på friland, även dom på tok försent. Planterats om kaktusar, fikonträd, callor, citronträd,målat mitt fina planteringsbord min man Lars snickrade ihop förra året å en massa annat. Vi har även hunnit med påsken med min mans barn och syster här på besök, några dagar i Köpenhamn och sist men inte minst en valborg och första maj. Premiärgrillat har vi gjort oxå hemma hos våra goa vänner Lars och Eva. De första sparrisarna har skördats och avnjutits oxå :o)
Livet har rusat iväg i hundraåttio de senaste veckorna :o) som ni kanske förstår.

Igår kom även det första regnet sedan i mars och det var såååå välkommet och efterlängtat. Är så skönt att äntligen få slippa vattna allt. Iallafall för några dagar.

Här på Öland har allt fullkomligen exploderat i grönska. Tulpaner i massor. Callorna,clematisarna, syrenerna, magnolian och en massa annat håller på att slå ut. Sipporna börjar vissna så även gullvivorna, påsk och pingstliljor och en del tulpaner oxå :o( och en hel drös andra blommor. Just det ikväll när jag åkte till ICA butiken såg jag att även orkideerna på alvaret hade slagit ut. Tyvärr hade jag inte kameran med mig så det får bli en tur dit och fota imorgon.

Som ni kanske förstår har det tagits en hel del bilder oxå under den här tiden så var nu beredda på att träna och ge lite motion till erat scroll pekfinger nu :o) Kommer som sagt ta en tid att se alla bilder jag vill visa er. Ha nu en fortsatt underbar trädgårdstid i våran underbara maj månad.

Ni får ursäkta röran bland bilderna, men jag orkar inte sitta och sortera dom i rätt ordning. Inte alla iallafall.

Nu ska det planteras i odlingslådorna. Blommor blir det här och libbstickorna står där sen förra året och frodas som ni ser.
Vin måste tant Annika ha ibland :) Visst har jag snygga trädgårdsdojor? Inhandlade på Coop för endast 45 kr. Ok dom håller knappt en säsong med vad fasiken gör det? Dom e ju billigare än ett paket cigg ju :o) så då måste jag ju har gjort ett kap
Detta blev planterat i raderna ovanförGräslök och salvia frodas
Libbstickorna växer så dom knakar så även sparrisen i nästa låda å nästa :o)
Kronärtskockorna från förra året är på gång dom oxåEn riktig feting till sparris som är på väg upp
Min man Lars skördar de första sparrisarna20 st blev den första skörden och det blev en god pastasås med färsk pasta, oregano, persilja, basilika, vitlök, parmesan och grädde. Om någon vill ha receptet är det bara att höra av sig.
Här ska det bli en ny rabatt med svarta och gula solrosor
Färdig grävt och kantat med kalksten
Rosenskäror fotade den 25 april, planterade den 21 april, snacka om växtkraft :o)
Rosenkäror fotade den 5 maj. Dags att plantera om dom nu
Lite olika klängväxter fotade den 5 maj och planterade den 21 aprilMin älskade hund Quercias grav bak i trädgårdenEn av hundratals smörblommor vi har i våran trädgård. eller det är nog tusentals :o)
Rabatten med papegojtulpanen, gulröda liljetulpaner å så några andra vanliga gulröda tulpaner
Detta måste vara världens fulaste tulpansort, dock inte fullt utslagen(papegojtulpan) :o)
LiljetulpanDen vanliga gulröda tulpanen
Flera gulrödaMaskrosen trivs tyvärr väldigt bra här hos oss oxå
En av alla rishögar vi vill elda upp men inte får eftersom det är eldningsförbud här på Öland. OBS! Jag ska INTE elda upp skottkärran :o) och inte heller grannens gula fula friggebod han helt plötsligt ställt upp trots att jag väldigt gärna vill :o) Men den står där bara tillfälligt har han lovat mig. Den ska flyttas ned till hans sjötomt. Tur det. Annars hade det blivit krig mellan mig och den goa grannen Lars. Just det en tredje Lars här i byn. Helt otroligt. Tror dom är 5 Lars totalt. Man kan bli lite förvirrad här på Eriksöre och Karlevi bygata med alla dessa Lars :o)
Balkansippor är vackra men dom sprider sig som den jäkla kirskålen :o)
Balkansippor på lite nämre hållEn fylld liten vitsippaOch så har vi denna underbart vackra vitsippa till namnet "Green fingers" Visst är den bedårande vacker?Gulsippor är som kirskålen dom oxå, finns överalltNågra till sippor
Gullvivor finns det många utav dom med
Årets första grillning hemma hos våra goa vänner Lars och Eva och Eva blev grillmästaren den här kvällenLars och Lars sitter och njuter. Min Lars är han till höger
Entrecote, grillad potatis och sallad bjöds det på och det var sååå gått
Dagen efter kommer min goe Lars ut med frukost i trädgården
En av mina Zebracallor
Callan igen efter några ytterligare dagarMina rosa liljekonvaljer är på g
Här några andra
Kungsängsliljorna blommor även dom för fullt
Min ända inköpta blomma. En Afrikansk margeurite
Dags för valborgsmässoafton här hemma hos oss. Tappra som vi var skulle det ätas förrätt ute i trädgården. Den stod Eva för. Det blev en underbart god matjessilltårta. Om någon vill ha receptet till denna underbara delikatess är det bara att hojta till.Lars och Evas goa hund Tiffy fick självklart slicka resternaStiliga LarsOch stiliga Eva
Tyvärr kunde vi inte stanna kvar ute hur länge som helst utan vi flyttade in på våran veranda istället. Ser ni att den är delvis renoverad nu efter min lilla verandabrand i vintras? :o)Självklart fick Tiffy följa in med oxå. Hon ser så underbart drömmandes ut på bilden men tyvärr hamnade skärpan på helt fel ställe :o(Infe fasiken blev det någon majbrasa :o( Var ju eldningsförbud så detta fick bli våran lilla fejkade majbrasa istället bestående av 2 tändare :o)
Tror det eller ej men dagen efter valborg var jag fit for fight och orkade måla mitt tjusiga planteringsbord min man snickrade ihop förra året
Visst blev det fint? :o)
Och nu även invigt men 2 dagar senare. Måste ju torka till ju :o)
Här har det planterats om agave och fikonkaktusarDen andra fikonkaktusen
Äppelträd som blommarVitgröntulpan
Rosa tulpan
Orange aprikosfärgad konstigt vacker sort. Lyser som neon i rabatten.
En av min vita julrosor som håller på att vissna ner
En frittilaria som jag inte kommer ihåg namnet på som vanligt
Det var det hela för denna gång
Ciao Annika