onsdag 18 februari 2009

Ölands Södra Udde, Ottenby fågelstation och Södra Lunden

I söndags var det otroligt vackert väder, strålande solsken, klarblå himmel och vackert vintervitt så jag och min man Lars passade på att ta en liten utflykt ned till Udden som vi syd ölänningar säger. Som vanligt nere vid fyren stod det några fågelskådare med sina tubkikare. Det är ju fågelskådarnas Mekka därnere. Ursäkta om det är någon fågelskådare som läser detta men jag har aldrig fattat tjusningen med att stå och frysa häcken av sig för att titta på några viggar, skarvar eller nått annat flygfä :o) Ja det var i princip dom fåglarna jag såg därnere i söndags, ok är ingen specialist men ändå :o) Kan förstå att man fryser häcken av sig om man är fotograf och vill fota pippin, men att bara stå där och glo.... nja....
Kanske det är någon fågelskådare som vill förklara för mig vad tjusningen är?

Efter en liten promenad nere på stranden och några bilder tagna på fyren som för en gångs skull är nymålad och kritvit fortsatte vi upp till den Södra lunden.

Där var det lite mera action som föll mig i smaken. Efter bara några hundra meter såg vi dom första dovhjortarna, kungens dovhjortar som han kommer ned och såkallat jagar en gång om året. Speciellt mycket till jakt är det tyvärr inte. Dom stackarna är ju inhägnade och när kungen kommer ned på såkallad jakt med sina vänner föser dom bara in dom i ett hägn och skjuter av dom. Mmmmm säger jag. Jag kallar det nog mera för slakt än jakt. Men vackra är dom om än dock väldigt skygga.
Skulle önska vid sådana möten att jag hade en 1200 mm objektiv så man kunde komma nära men tyvärr har jag inte ekonomi för att köpa ett objektiv som kostar typ 8-9 hundra tusen så jag fick nöja mig med mitt 400mm och komma låååångt ifrån. Men några bilder blev det iallafall :o)

Efter ett tag hörde vi ett himla bankande. Oj en hackspett men var? Efter ett tag lyckades vi hitta den och han/hon kämpade verkligen på med sitt favoritträd verkade det som. Det döda trädet var totalt sönder hackat och jag lyckades fånga honom/henne på bild. Ok även denna gång på långt avstånd men han/hon är där iallafall på bild :o)

Efter vårat besök i Ottenby bar det åter igen av till Gårdbys Kafé och lanthandel för en fika. Gott som attan var det efter några timmar ute i kylan.

Här är lite bilder från Söndagsutflykten.

På vägen ner till Udden
Ståtliga Långe Jan himself
Jan igen
Visst e han snygg denne Janne
Södra Lunden

Dovhjortarna, damerna går alltid för sig själva. Har aldrig sett dom ihop med bockarnaBockarna utan damerna som vanligt


Långe Jan långggttt där borta
Fyren igenSavannen
Bara vackert

Hacke hackspett jobbar på

Å igen
Nu smet han till ett annat träd
Här är hans verk. Snacka om att han har hackat
En förvriden enbuske

Ha nu en forsatt trevlig vecka och ska ni besöka Öland någon gång är Södra udden ett givet resemål att besöka.

Ciao Annika