söndag 1 november 2009

Hatade Tiramisu (idag iallafall) & samtidigt mycket älskade Tiramisu :o)

Idag skulle jag göra en "Tiramisu" ännu en gång :o) Just det, ännu en gång .o) Denna italienska efterrätt har liksom blivit mitt paradnummer när det gäller efterrätter inom våran bekantskapskrets.(Varför ska alla tjata om denna jäkla Tiramisu jämt för? undrar jag) Varje gång vi har knytis säger alla. Annika gör Tiramisu! Har t.o.m ett bokat datum i februari där en Tiramisu är inbokad. Fattar ni? :o)) Har gjort den i typ 25 år år och kan receptet i sömnen, trodde jag, iallafall tills idag :o) :o(

Vet i fasiken vad som hände i förmiddags. Skulle fixa efterrätten till min mammas födelsedag men fick helt plötsligt hjärnsläpp ute i köket :o) Stod och vispade äggulan och sockret som vanligt. Sedan ska man vispa äggvitan för sig och vända i den i äggulan och sockret. Hur enkelt som helst. Men vad gjorde jag. Jo jag glömde att man skulle vispa i mascarponen i äggulan och sockret innan man vänder i vitan. Resultatet om man gör så är att det måste vispas rejält och det innebär att massan blir för lös, vilket innebär en förstörd Tiramisu. Faaan oxå. Tittade ner i bunken och tyckte, Fan vad gult det är. Så här gult brukar det inte vara :o) Nä just det Annika. Har man i mascarponen oxå blir det inte så här gult men det var just det jag inte gjorde. Utan direkt i med den vispade äggvitan och när all vita var i kom jag på vad det var som var fel :o) Så dags då :o) Hur puckad får man vara på en skala? Det blev till att kasta den för inte fasiken kan jag komma med en så ful Tiramisu till min mammas födelsedag. Den blev ju så lös så man såg savoiardikexen å allt och det accepteras INTE :o) utan jag fick åka till ICA och köpa nya ingredienser för att göra en ny. Efter en timme var jag hemma igen och laddad till tusen för att göra en ny :o) En ny blev det. Den såg ut som den skulle göra och god blev den dessutom. Här får ni se både mitt misslyckande och mitt lyckande i bilder :o) Kramar till er allihopa

Annika

Så här ska en Tiramisu INTE se ut. Ok nu är den överskyfflad till en mindre form. Såg inte så här jäklig ut från början men tillräckligt ful för att inte serveras på ett födelsedagskalas :o)

(Varför ända in i helskotta blir texten understruken för? Hur får man bort det?)
Så här ska den se ut :o)
Nu ska det väljas mönster till tårtan. Tog bara med mig 3 så valmöjligheten var inte så stor för lilla mamsen :o)
Men eftersom hon fyllde år fick hon bestämma och detta blev resultatet. Lite palmer och en sol blev motivet för dagen. Detta är mina schabloner jag använder till mina tryck på linnetyger jag gör.

Det var det hela för idag. Natti natti allihopa
Annika

Här kommer receptet på Tiramisun till ca 10-12 personer

2 pkt mascarpone a 250g
2 pkt savoiardikex a 200g
5-6 ägg
1 dl strösocker
Kokt espressokaffe ca 1 liter
cognac essens eller äkta cognac eller marsalavin

Börja med att koka kaffet. Häll över det i en låg vid form eller något så att det svalnar fort. Häll i några tsk socker och cognacessens efter egen smak.

Dela på ägggulan och vitan i två bunkar. Häll i 1 dl socker i bunken med gulorna, vispa ihop. Sedan häller du i mascarponen och vispar den till en jämn smet. Efter det vispar du upp äggvitan så pass hårt så du kan vända upp och ned på bunken utan att det åker ur. Vänd sedan ner vitan i den andra bunken med en slickepott och vänd försiktigt i vitan tills det blir en jämn smet.

Doppa savoiardikexen snabbt i kaffet och lägg ett lager i formen. Häll sedan över hälften av smeten. Lägg ytterligare ett lager med savoiardikex och toppa sedan med resten av smeten. Färdigt och klart för att ställa in i kylen i några timmar. Ju längre den får stå och dra sig desto saftigare och godare blir den. Är alltid godare dagen efter man gjort den. Innan servering kan du om du vill dekorera den med kakao, oboy eller riven choklad. Himla gott till en god kopp kaffe och en god Frangelico till som är en hasselnötslikör.


4 kommentarer:

Pysen73 sa...

Så kan det gå när inte haspen är på.. Det var ju tur att du hade tid att göra en ny i alla fall.

Nina sa...

Wow, vilket mästerverk det vart till slut! Vad sugen jag blev :-)

Monica sa...

Ooooohhhh....vad gott! har sgat många gånger att jag ska prova att göra en sån och nu fick jag ju receptet. Tack så mycket :)
Tjingeling
Monica

wanda-art. sa...

Deilig sild, deilig fisk,
HAPPY, HAPPY NEW YEAR 2010,
Hugz, Wanda