onsdag 14 oktober 2009

Kurs på Cebex i Stockholm

Godmorgon allihopa
Som ni alla har märkt har jag inte varit så aktiv på min blogg i sommar men jag ska försöka ändra på det nu framöver :o) Jag börjar med att visa och berätta om "Mjuka formar" kursen jag och min väninna Eva Hemme var på veckan innan Skördefesten.
Den här kursen var precis vad jag ville gå på men ack så fel tid den var på. Den gick av stapeln to-fre veckan innan skördefesten uppe i Stockholm på Keramikexperterna CEBEX. Kunde inte varit på mera fel tid men dit skulle vi och dit åkte vi med massor med förväntningar. Har nog aldrig varit på en mer intensiv kurs. Vi skulle lära oss att göra gjutformar i alginat, vinamold, silikon och latex. Det vi 12 kursdeltagare allra helst ville lära oss var att göra formar i fleximasse som är det bästa att gjuta betong i, men tyvärr blev det inte så :o( Det tar 3-4 dagar att bygga upp en sådan gjutform och kursen var ju bara på 2 dagar så Peter och Lisa (våra lärare) visade oss hur man skulle göra och det var inte det enklaste. På kvällen efter första kurs dagen snurrade det i huvet efter allt vi hade hört och lärt oss eller snarare det jag INTE hade lärt mig. Att det ska vara så svårt att fatta bakvänt och 3 dimensionellt. Det kändes som att nu skiter jag i vad allt med betong har att göra. Kände mig helt intelligensbefriad men det var inte bara jag tydligen (som tur var) Morgonen dag 2 gick vi igenom ännu en gång hur man bygger upp fleximasse formen och då äntligen började jag och de andra förstå, lite iallafall :o) De andra materialen fick vi jobba med så det fastnade i huvet iallafall utan problem. Jag hann göra en pumpaform i silikon med stödkappa och gjöt den sedan i gips. Sedan blev det min hand gjord i alginat och sedan gjuten i gips för att sedan göra en form av latex av den och till slut gjorde jag en form i vinamold av La Trinacria som är den Sicilianska symbolen.

Här kommer en massa bilder från kursen.

Våran kursledare Peter
Vinamold formar
Vinamoldformar
Min väninna Eva H är hon till vänster
Katarina Berlin till vänster. En konkurrent till mig på Skördefesten :o) Sommarölänning som gjuter i betong och säljer på Konstnatten och Skördefesten fast nere i Össby på sydöstra Öland. Tur för henne att hon bor så långt ifrån mig :o) Hoppas det gick bra för dig Katarina :o)
Nu ska det förklaras hur en sådan här form i fleximasse tillverkas


Lisa våran andra lärare försöker få oss att förstå hur det funkar
Peter blandar alginat
Lisas fot ska gjutas av
Foten är nu klar. Sedan ska den gjutas i gips
Jag gjorde min hand i alginat och här ser ni den gjuten i gips
Nu håller jag på och penslar på latex
Här är min miniatyrpumpa som ska bli en form i silikon
Här är pumpan färdig gjuten i gips med en form i silikon och en stödkappa i gips. Är en himla massa moment innan formen är klar
Evas ljusstake som ska göras till en silikonform
Evas ljusstake med silikonform, stödkappa och färdig gjuten i gips
Färdig päronform
Här ska det bli en liten sälform
Lisa visar hur man slänger på gipset som ska bli en stödkappa till formen
Kladdigt värre är det :o)
Riktigt härligt material var det att jobba med
Katarinas Byddha har fått sin stödkappa
Nu står våra stödkappe formar och härdar
Någon gjöt av en dockfot
Här ett dockhuvud
Katarinas buddha. Hur stilig som helst
En vacker drake som ska bli en vinamold form
Lisa och Peter häller i vinamold i våra formar


Min Trinacria som ska bli en vinamold form
Nu kommer vinamolden i. Att den är lite brun beror på att den blev för varm i ugnen. Ska helst inte bli så för då går den nämligen inte att återanvända. Himla synd men det är sånt som händer
Min färdiga Trinacria form. Originalet längst ned till vänster. Ovanför avtrycket jag gjorde i lera sedan gjöt jag i den och det blev den till höger upptill och slutresultatet i vinamold ser ni nere till höger
På vägen från bussen till Cebex stod denna urtjusiga cykel

Det var det hela för denna gång. Ha nu en fin höstdag allihopa.
Vi hörs
Ciao Annika

6 kommentarer:

Proforma - Irene sa...

Så spännande! Visst är det roligare om man kan göra egna formar. Jag köpte en typ av latexgummi som man skulle pensla på i flera lager och sedan kunde man gjuta i den men det misslyckades totalt.

Lillianna sa...

Wow, vilka fina grejer ni gör!
Jag köpte 2 urtjusiga betongljusstakar på en loppis igår, de måste ha legat i nån slags form för de hade en skarv.
Nu vill ja se bilder hur det ser ut när du har ställt ut dina nyheter på dina rätta platser!
Jättefint!!
/Lillianna

Malena Skote sa...

kan du inte ha kurs i detta med fleximassa i sommar?

Calle Ceta sa...

Har du kollat på Kinn.com? Tror dom har både produkter och "know.how" som kan intressera. Beställer själv därifrån.
Calle.

Anonym sa...

Hej!
Vad spännande med kursen :)
Jag vill jätte gärna göra en gjutform till ljusstakar. Köpa en ljusstake i mässing på någon loppis och gjuta av. Bör man använda silikon, flytande latex eller vinamold?

rebeccca.karlsson@hotmail.com

Mvh Rebecca

Annika sa...

Hej Rebecca

Det allra bästa att använda är 2 komponents silikonet RTV 33257fleximassa som ger det allra bästa avtrycket när man gjuter i betong. Är tyvärr ganska dyrt och den går inte att återanvända som vinamolden. Det är en stor fördel med vinamolden eftersom man kan smälta ned den igen om man tröttnar på formen och den är betydligt billigare så jag skulle köra på den. På www.cebex.se kan du köpa både och.
Lycka till.
Ciao Annika